SUSEEDER

Mini-sembradora multillavor de sembra directa per a la gestió sostenible de parcel·les de cultius.

RESUM

Es vol validar i donar a conèixer un nou disseny de mini-sembradora a raig de sembra directa. Aquesta màquina incorpora un nou tren de sembra que combina els avantatges de diferents tipus de disseny existents, amb l’objectiu d’aconseguir una mecanització més sostenible, disminuint la potència necessària per a accionar-la i també minimitzant la pertorbació i compactació del terreny on treballa. La sembradora ofereix a més un ampli ventall de regulacions de funcionament possibles, per a poder avaluar el seu funcionament en diferents escenaris. Es construirà un prototipus de la màquina i es faran assajos al camp i jornades de demostració de la sembradora per a persones i entitats interessades en la sembra directa, tan agricultors com també fabricants de maquinària. També es volen quantificar els requeriments de força i potència per a accionar-la i comparar-ho amb un exemple de sembradora de relles existent al mercat.

OBJECTIUS

  • Validar i donar a conèixer el nou disseny de mini-sembradora multillavor de sembra directa, que està pensada per a una sembra i una gestió integral sostenible de parcelꞏles petites o amb limitacions de mecanització.
  • Demostrar la reducció en el consum energètic i en l’afectació al terreny de cultiu en comparació amb una sembra mitjançant maquinària convencional de sembra directa.
  • Demostrar la utilitat de la màquina per a la sembra directa de cultius herbacis en espais de difícil mecanització.

ACTUACIONS REALITZADES

Des de l’octubre de 2022 i fins al febrer del 2023 s’han fet diverses proves de sembra en parcel·les amb tipus de terreny i estat d’aquest diversos, i amb diferents tipus de llavors.

També es van fer proves amb dos vehicles d’accionament diferents (un tractor i un quad).

RESULTATS

  • Funcionalitat: El tren de sembra diposita les llavors a una profunditat constant independentment de les irregularitats del terreny i de l’estat d’aquest. La pertorbació del terreny afecta únicament a la secció triangular del solc que obre la bota, mantenint el terreny entre les línies de sembra gairebé inalterat, o amb una mica de la terra aixecada del soc que s’escampa per sobre de la superfície del terreny.

  • Esforços i potència: Els primers resultats obtinguts són molt prometedors, doncs indiquen que la força requerida per a estirar la sembradora, per cada metre d’amplada de sembra, és de l’ordre de la meitat de la que correspondria a una sembradora de sembra directa de relles convencional.
  • Germinació: Aquest aspecte és difícil valorar-lo adequadament un any com aquest, en el que hem tingut un hivern i una meitat de la primavera molts secs, amb poquíssima precipitació i com no s’havia vist en diverses dècades. En general la germinació ha estat molt bona, en els diferents tipus de cultius i per a diferents tipus de llavors, excepte en el cas de la trepadella, on creiem que la sequera ha afectat més. Cal destacar els cultius en els que s’han combinat línies alternes de veces i civada. Aquesta disposició ha permès la germinació i el creixement lliure de cada espècie, en comparació amb l’alternativa de sembrar les dues llavors barrejades en totes les línies de sembra.

DIFUSIÓ

S’han programat 2 jornades dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT 2023):

  • Jornada de camp: Minisembradora de sembra directa: mecanització sostenible que afavoreix l’agroecologia. 2a quinzena d’Octubre, Talavera (La Segarra).
  • Jornada en línia: Minisembradora de sembra directa: experiències i possibilitats en diversos escenaris de terrenys i cultius. 2a quinzena de Desembre.

 

Descarregar catàleg: SUSEEDER-02-catalogo-A4

 

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022