Energia

Sistemes energètics

Aquesta línia de recerca es focalitza en l’estudi, proposta i comprovació experimental i/o numèrica de components i sistemes energètics que presentin millores d’impacte ambiental, d’eficiència energètica o econòmiques respecte a l’estat de la tecnologia actual. El grup de recerca té experiència en projectes en temàtiques diverses, tals com: l’emmagatzematge tèrmic d’energia, la refrigeració per absorció, els col·lectors solars tèrmics, l’anàlisi de cicle de vida, l’energia distribuïda i les auditories energètiques en indústria i edificis. El programari que utilitza inclou un ampli ventall d’eines, que van des de eines 0-D per a l’estudi de sistemes energètics tals com EES, TRNSYS o Energy Plus a eines d’anàlisi detallat de components en 2-D o 3-D, tals com Comsol Multiphysics o CREO.

Actualment les línies actives del grup són les següents:

  • Desenvolupament de models matemàtics, mapes de potencial i prototips de dispositius de refredament per radiació nocturna i col·lecció solar combinat i estudi de la seva viabilitat tècnica.
  • Estudi i desenvolupament de la propera generació de tecnologies d’energies renovables basades en sistemes solars d’alta concentració.
  • Desenvolupament i creació de spin-off de solucions innovadores per a la refrigeració avançada d’alt flux de calor en el camp de les aplicacions microelectròniques.
  • Optimització de l’eficiència energètica a l’edificació i la indústria amb tècniques passives i actives, com per exemple: aïllament tèrmic, emmagatzematge d’energia tèrmica, producció renovable de fred i calor.
Forn industrial de curat (Font: junhetec.com)

DESENVOLUPAMENT I AVALUACIÓ D’UN SISTEMA DE REFRIGERACIÓ RADIANT I CAPTACIÓ SOLAR PER A LA PRODUCCIÓ COMBINADA DE CALOR I FRED – RAD-CHC

Projecte RTI2018-097669-A-I00 finançat per:

En el present projecte es desenvoluparà i analitzarà un nou equip, el Col·lector i Emissor radiatiu (RCE), capaç de captar energia solar per produir calor i també capaç de produir fred mitjançant la refrigeració radiativa nocturna. El projecte demostrarà la viabilitat de l’equip i determinarà el seu potencial per produir fred i calor per implantar-lo tant en edificis com en la indústria. Amb aquesta finalitat, es desenvoluparà una nova coberta adaptativa, capaç de gestionar la radiació amb diferents longituds d’ona per permetre la captació solar durant el dia i el refredament radiatiu durant la nit. La principal innovació del projecte és el desenvolupament i demostració dels nous equips RCE, ja que no existeix cap estudi que combini ambdues capacitats en un únic equip i el concepte no està demostrat. Es provarà experimentalment el comportament dels nous equips i es caracteritzaran i es desenvoluparan models numèrics validats per simular l’equip. Mitjançant aquests models s’analitzarà l’efecte de diferents millores i optimitzacions tant en l’equip com en tot el sistema. Posteriorment, es determinarà la capacitat del sistema per cobrir les necessitats de fred i calor per a diferents aplicacions prèviament seleccionades, així com s’identificaran noves aplicacions adequades. Finalment, s’estudiarà la viabilitat tècnica, econòmica i del cicle de vida del sistema.

Els beneficis del projecte són: (1) alt impacte científic, desenvolupant un nou equipament i obrint un nou camp de recerca; (2) alt impacte socioeconòmic, contribuint al compliment dels acords ambientals internacionals, reduint la dependència energètica de tercers països, fomentant la indústria local i creant nous llocs de treball.

Equip de recerca:

  • Albert Castell
  • Marc Medrano
  • Ingrid Martorell
  • Cristian Solé
  • Lídia Rincón
  • Andrea Salandin
  • Sergi Vall
  • Roger Vilà
  • Ariadna Carrobé